Ik vind het echt heerlijk om van alles te fotograferen. Het enige nadeel vind ik altijd dat na een tijdje mijn geheugenkaart helemaal vol zit. Een goede vriend van mij adviseerde dat ik me eens moest verdiepen in de wereld van de SD kaarten. Er zijn blijkbaar verschillende soorten. Daarom werkt de ene SD kaart beter in een camera dan de ander. Aangezien dit voor mij compleet nieuwe kennis was, ga ik er voor het gemak even uit dat het overgrote deel van de amateurfotografen dit ook niet weten. Kortom, een prachtig onderwerp voor een nieuwe blog.

Optimale werking met de juiste kaart

In het verleden kocht ik altijd een SD kaart alleen op basis van het aantal gigabytes. Ik had geen flauw benul dat zaken zoals lees- en schrijfsnelheid een ding waren. Laat staan dat ik hier zelf rekening mee hield tijdens het uitzoeken van een nieuwe SD kaart. Achteraf gezien is dat echt een beetje een beginnersfoutje. Wanneer je namelijk de juiste geheugenkaart in je camera plaatst, dan merk je gelijk dat het apparaat optimaal werkt. Ik ontdekte dat gewoon in de gebruiksaanwijzing van je camera aangegeven staat welk type SD kaart de beste optie is voor het apparaat. Zo zijn er namelijk oudere apparaten die behaalde geheugenkaartjes niet herkennen of simpelweg niet accepteren.

Goed letten op het logo

Ik heb (ook voor jullie) het internet afgestruind en kwam tot de conclusie dat er maar liefst 3 verschillende soorten SD kaarten zijn. Elk SD kaart heeft zijn eigen logo. Meestal is dit logo ook terug te vinden op het apparaat waar je de geheugenkaart voor nodig hebt. In mijn geval stond het inderdaad op mijn camera. Het was me gewoon nog nooit eerder opgevallen. Het verschil tussen de drie soorten SD kaarten zit voornamelijk in het geheugen dat ze aan kunnen. Van klein naar groot kun je namelijk kiezen uit een SD kaart, een SDHC kaart en een SDXC kaart. Dus om het simpel te houden kun je heel makkelijk het logo dat op jouw camera staat vergelijken met de SD kaarten. Degene die matcht mag in jouw apparaat.

Echt prachtige foto’s

Nadat ik wat meer te weten ben gekomen over de SD kaart en alle verschillende soorten en specificaties, heb ik gelijk de juiste variant voor mijn camera besteld. Gisteren kwam de SD kaart binnen. Ik kan eerlijk toegeven dat je het verschil ook echt merkt. Mijn camera slaat de foto’s veel sneller en beter op dan voorheen. De dagen van gecomprimeerde bestanden en vage foto’s zijn verleden tijd. Ja, tenzij ik zelf weer aan het prutsen ben natuurlijk. Wanneer ook jij weer zorgeloos van alles wil vastleggen met je camera, dan raad ik je zeker aan om eens te checken of jouw SD kaart wel de beste keuze is voor jouw apparaat.