Er zijn weinig obstakels in het huishouden die minder frustrerend zijn dan een vaat die niet schoon is na vele minuten in de vaatwasser te hebben gestaan. Wanneer dit gebeurt, is dit normaal gesproken tijdbesparende apparaat opeens niet meer zo tijdbesparend. Lees daarom onderstaande informatie goed door zodat je vuile vaat in het vervolg wél echt schoon wordt.

De correcte vaatwastabletten

In het verleden had je om de vaatwasser goed zijn werk te laten doen vaatwasmiddel, glansspoelmiddel en regeneerzout nodig. Vandaag de dag bestaan hier vaatwastabletten voor die al deze producten bevatten, zo wordt je vaat nog gemakkelijker schoon. Alle diverse soorten vaatwastabletten die er voor je vaatwasser te koop zijn, werken min of meer op dezelfde manier. Wél zorgt de ene tablet voor bijvoorbeeld een extra mooie glans en de andere voor een extra schone vaat.

Verwijder etensresten

Het voorspoelen van de vaat is niet nodig. Wél is het slim om alle etensresten van tevoren van de borden en pannen te schrapen, zo blijven deze namelijk niet plakken. Ook aangekoekte pannen zullen vaak niet helemaal schoon worden door ze simpelweg door de vaatwasser schoon te laten spoelen. Laat deze daarom eerst een tijdje weken, zodat de etensresten loslaten, voordat je ze in de machine plaatst. Verder zijn schalen met plakkerig deeg of kommetjes met pap gemakkelijk schoon te krijgen met de hand.

De plaatsing van de vuile vaat en het juiste programma

Laat ruimte over tussen alle vaat die je in je vaatwasser plaatst. Oftewel, prop deze niet helemaal vol. Heb je teveel vaat voor één wasbeurt, was de grootste items – zoals pannen – dan even met de hand óf bewaar deze voor de volgende vaatwas. Verder is het selecteren van het juiste programma van belang. De meeste vaatwassers vandaag de dag hebben speciale programma’s voor verschillende soorten vaat. Denk bijvoorbeeld aan een programma voor een extra vuile vaat of juist een stand voor een vaat die niet zo vies is.

Schoonmaken

Niet alleen je vaat maar ook je gloednieuwe vaatwasser dient schoon gemaakt te worden. Vooral de filter vereist dagelijkse aandacht, deze vangt namelijk alle etensresten op wat voor verstoppingen zorgt. De filter spoel je eenvoudigweg even af onder de kraan. Ook is het wijs om iedere paar weken vaatwasmachinereiniger te gebruiken. Laat je vaatwasser met dit schoonmaakmiddel op een normaal programma draaien. Ten slotte, spoel je de vaatwasser met een scheutje witte azijn of een halve citroen.