Als je begint met klussen is een klus vaak moeilijk te overzien. Door gebruik te maken van de juiste materialen en gereedschappen wordt het al een stuk gemakkelijker. Als je bijvoorbeeld een muurtje wilt zetten in je nieuwe badkamer dan moet je er wel voor zorgen dat je het jezelf niet te moeilijk maakt. Je kunt dan een muurtje maken van spaanplaat en dit (laten) betegelen. Spaanplaat is namelijk het ideale basismateriaal. Je kunt spaanplaat gemakkelijk verzagen, bevestigen en behandelen. Spaanplaat is bij bijna iedere klus hartstikke handig.

Waar is spaanplaat van gemaakt?

In spaanplaat zit precies dat wat je ziet: houtsnippers. Om de houtsnippers goed bij elkaar te houden wordt er lijm aan toegevoegd en dan wordt het geheel onder grote druk geperst zodat een vlakke plaat ontstaat. Deze plaat is dusdanig stevig dat je ´m voor veel verschillende doeleinden kunt gebruiken. Maak er eens een kastje mee of een bankje. Je kunt dit materiaal ook goed gebruiken als basis voor bijvoorbeeld een vloertje, een muurtje of een (af)dakje. Zorg voor de goede zaag zodat je zo min mogelijk kans hebt op splinters en schuur de randen altijd nog even na. Verder kun je dit materiaal gewoon gebruiken als hout.
Spaanplaat

Het voordeel van spaanplaat ten opzichte van hout

Houten planken zijn natuurlijk een stuk mooier dan spaanplaat. Maar het grote voordeel van het plaatmateriaal is dat dit niet “werkt” zoals hout. Waar houten planken nog wel eens willen “werken” dus uitzetten en krimpen, wordt dit risico met plaatmateriaal volkomen tegengegaan. Juist omdat het hier om houtsnippers gaat en niet om hout uit één geheel. Dat scheelt, zo weet je dus dat je ondervloer vlak is én vlak blijft. Ook als je er per ongeluk een keer een beker water op laat vallen. Natuurlijk laat je het wel goed drogen voor je de nieuwe vloer erop legt, anders heb je alsnog ellende. En dat wil je niet.

Waar bestel in spaanplaat?

Natuurlijk kun je gewoon naar de bouwmarkt gaan en spaanplaat halen. De kans is alleen best groot dat je een aanhangwagen moet huren om de spullen naar huis te vervoeren. Zeker bij grote hoeveelheden plaatmateriaal is dat niet echt handig. Daarom bestel je ook dit materiaal gewoon online. Je kunt dan kiezen uit verschillende formaten en diktes. Zorg dat je van te voren goed meet en dat je dus niet teveel of te weinig bestelt. Maar dan wordt alles thuis bezorgd.