webwinkels-overzicht.nl

Parketvloer in alle soorten en maten

parketvloer

Er is niks zo origineel en betrouwbaar als een parketvloer. Hout in huis heeft een magisch effect op ieder huis, wat elke kamer samenbrengt en een huiselijk gevoel creëert wat je op geen enkele andere manier kunt bereiken. Maar hardhouten vloeren zijn niet voor iedereen weggeld – zowel het plaatsen ervan, het onderhoud en de prijs is niet altijd geschikt voor jou en je situatie. Daarom is parketvloer ideaal: het is hout, maar dan een stuk makkelijker te leggen, goedkoper, en met veel minder onderhoud!

Wat is een parketvloer?

Een parketvloer is een vorm van vloerbedekking bestaande uit houten delen. Deze kunnen in verschillende formaten in een systeem worden gelegd. Dit biedt veel verschillende opties voor variatie en soorten, maten en vormen parketvloeren. Naast een grote diversiteit in de systemen om parketvloer te leggen, is er tevens een grote variatie in soorten. Er zijn drie brede categorieën: massief parket, lamelparket of multiplank parketvloer. Overweeg je een parketvloer in jouw huis te laten leggen? Hieronder leggen wij het verschil tussen de drie soorten uit!

Soorten parketvloer

Massieve parketvloeren bestaan volledig uit massief hout. Deze zijn er altijd prachtig, natuurlijk en vooral ontzettend luxe uit. Helaas betekent dit ook dat de vloeren als hout reageren, bijvoorbeeld met luchtvochtigheid en temperatuur. Ook is er een risico op krommingen en kieren

Lamelparket vind zijn oorsprong in China, omdat de vloeren hier voordelig geolied kunnen worden. Het materiaal komt uit Rusland. Hier zijn de winters lang en streng, maar de zomer erg kort en heftig. In de zomer maken bomen een groeispurt door. Door de intensieve groei in een korte periode ontstaat er een andere kleur hout dan in andere seizoenen, wat je terugziet in de planken. Hierdoor is er veel variatie in kleur, ook binnen planken zelf. Dit kan erg mooi staan, maar ook lastig als je juist een egale kleur wil.

Tot slot hebben we nog multiplank parket. Deze bestaat uit verschillende lagen. De onderkant is multiplex van berken hout, wat meermalig kruislings over elkaar verlijmd wordt. Dit zorgt voor een extra sterke constructie, waardoor het hout niet kan gaan bollen of hollen. Erbovenop zit een eiken toplaag.  Deze kan uiteraard nog naar wens bewerkt worden. Wax, olie of lak; er is van alles mogelijk met een parketvloer. Multiplank is door de stevigheid bestand tegen hitte en water, wat niet geldt voor lamelparket. Alle drie de soorten hebben dus hun eigen voor- en nadelen, maar er is altijd wel een soort parketvloer die bij jouw wensen past!

Mobiele versie afsluiten